Utilarea si mobilarea unei bucatarii deschise
Pentru obtinerea unei bucatarii cat mai functionale, utilarea si mobilarea sunt factori importanti de care se tine seama in reamenajare. Asta nu inseamna ca aspectul acesteia trebuie neglijat. in acest sens, din ce in ce mai frecvent, bucataria este integrata intr-un alt spatiu, cumuland noi destinatii. in aceste conditii, este normal ca modul in care concepem amenajarea bucatariei sa capete o importanta mai mare. Dupa finalizarea
reamenajarii, in zona bucatariei se amenajeaza locuri cu destinatii diverse, cum sunt servirea mesei sau chiar relaxarea. Acest lucru cere in mod obligatoriu un grad mai ridicat de stilizare a spatiului, precum si montarea aici a unor utilitati specifice.
Bucataria in continuarea livinguluiin cazul prezentat, in care bucataria este deschisa spre living (in urma desfiintarii peretelui comun, dar fara sa fie inglobat un spatiu suplimentar), au fost luati in considerare factorii mentionati. Cu alte cuvinte, pentru satisfacerea nevoilor de preparare si pastrare a hranei, precum si pentru buna desfasurare a activitatilor specifice unui astfel de spatiu, a fost necesara echiparea completa a bucatariei
cu aparatura electrocasnica de ultima generatie, dar si cu o serie de alte utilitati menite sa usureze munca gospodinei si sa imbunatateasca confortul intr-un spatiu cu functiuni multiple. Desfiintarea peretelui dintre vestibul si bucatarie a dus la crearea unui singur spatiu, comun cu holul de la intrarea in apartament. in aceasta zona s-a amenajat de fapt un mini-living, ce se continua, in plan longitudinal, cu bucataria.Ce ne facem insa intr-o astfel de situatie, cand in imediata vecinatate a livingului se afla bucataria? Ei bine, acest lucru poate reprezenta un avantaj, in conditiile in care bucataria este utilata corespunzator. Amenajarea si utilarea (1 )Cele doua zone cu destinatii diferite au fost delimitate prin construirea a doua corpuri din gips-carton, cate unul pe fiecare perete. intre acestea a ramas un pasaj de trecere cu o latime de 60 cm. in imediata apropiere a celor doua constructii din gips-carton au fost amplasate cele mai voluminoase obiecte care utileaza bucataria.(2) in spatele constructiei in trepte a fost amplasat frigiderul. Masivitatea acestuia a fost diminuata vizual prin masca reprezentata de constructia din gips-carton. in etapele premergatoare utilarii bucatariei, in aceasta zona a fost trasa o conducta din polipropilena care are rolul de a alimenta cu apa frigiderul (un model special, de ultima generatie), in vederea producerii cuburilor de gheata.(3) Celalalt corp construit din gips-carton a servit drept suport pentru montarea unui bar, dar si a unui rastel pentru sticlele de vin. (4) in spatele lui s-a amplasat un corp de mobilier specific bucatariei, in care a fost montat si cuptorul cu microunde. Prin asezarea frigiderului si a corpului de mobilier in imediata vecinatate a celor doua constructii care delimiteaza vizual cele doua zone cu functii diferite, s-a diminuat semnificativ senzatia de spatiu aglomerat, ce ar fi aparut daca cele doua obiecte ar fi fost pozitionate in alte zone ale bucatariei. Pe peretele stang al bucatariei, in continuarea corpului de mobilier vertical, a fost amplasat frontul de lucru. Acesta este compus din mai multe corpuri de mobilier care, in partea lor superioara, sunt unite printr-un blat de bucatarie. Pe acesta a fost montata plita aragazului, iar la nivelul inferior, in frontul de dulapuri, a fost incorporat cuptorul.(5) Corpul de mobilier si blatul se continua si pe latimea bucatariei, formand in zona de colt un unghi de 90 grade si descriind astfel o bucatarie in forma de bar . Exact in aceasta zona s-a montat chiuveta din inox. Extrem de functionala, aceasta are o forma speciala si este alcatuita din doua cuve si picurator. in
plus, amplasarea ei a tinut cont de regula conform careia distanta minima dintre plita si chiuveta trebuie sa fie de 60 cm.(6) in zona chiuvetei s-a montat un suport din inox cu un design deosebit, care indeplineste o multitudine de functii: de la cea de depozitare a cutiilor de condimente pana la cea de scurgator pentru vase.(7) Deasupra frontului de lucru, pe perete, si-au gasit locul o serie de dulapuri suspendate, cu usi din sticla sablata. Aceasta varianta ofera avantajul de a ascunde si feri de praf obiectele si vesela depozitate aici, fara ca spatiul de deasupra sa para foarte incarcat, asa cum se intampla in cazul usilor pline. intre acestea, intr-un corp special construit, s-a montat hota de evacuare a aburului si mirosurilor. Din cauza distantei relativ mari (aproximativ 2 m) dintre hota si peretele exterior si, implicit, a dimensiunii cosului de evacuare, pentru acesta s-a realizat o masca speciala, montata in partea superioara a corpurilor suspendate.(8) Un alt corp asemanator, dar de dimensiuni mai reduse, a fost dispus pe peretele opus, in partea superioara a locului de luat masa.(9) Pe muchiile glafurilor ferestrei, in zonele placate cu faianta, s-a montat un profil de colt din PVC.(10) Pentru asigurarea iluminatului artificial al bucatariei, pe plafonul acesteia s-a instalat un corp
metalic ce contine cinci spoturi luminoase. Fiecare dintre acestea are un anumit grad de mobilitate, ceea ce face posibila iluminarea focalizata asupra unei anumite zone a bucatariei prin directionarea spoturilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu